Funcionament
- Pàgina d'inici
- Què és i com funciona
- Reconeixements
- CLUB DE LECTURA
- FITXA DE LECTURA
- Recomanem...
- Exploradors de llibres
- Com busquem informació per fer treballs
- Recursos en línea
- Symbaloos, sites...
- ET PUC AJUDAR?
- Premsa digital
- El racó dels docents
- Llegeixo, escric, explico, comento...
- REPTES
- Contes contats
dissabte, 30 d’octubre del 2010
Llegir abans d'anar a dormir
divendres, 29 d’octubre del 2010
Els recomanats de l'octubre
Com ja és habitual a final/ principi de mes fem el recompte dels llibres recomanats per vosaltres. Pràctcament tots s'han recomanat perquè són "divertits" a veure els que els llegiu a apartir d'ara si us ho semblen.Aquest mes són els següents:
Els Culdolla de Roald Dahl
La casa de l'arbre de Bianca Pitzorno
Antibarbis. 4 gats de mercè Anguera
Junie BJOnes i el germanet Mico Pelut de Bàrbara Parc
La ciutat secreta de la TEA Stilton
Els somnis de l'Aurèlia de l'Eduard Màrquez
Si això és una escola, jo soc un tigre de Montserrat Vinza
El capità calçotets den Pilkey
Un elefant amb cor d'ocell de Marian Landa
La muntanya que parla de la Tea Stilton
Quin cangueli al Kilimanjaro de Geronimo Stilton
A les fosques de Salvador Comelles
La escuela de los piratas de Agustín Fernández
EL misteri dels ogres golafres de Ferran Fajula
El cas del misteri dels cogombres de Joachim Frederich
El fantasma del metro de Geronimo Stilton
Tina superbruixa i la mòmia de Knister
El dit màgic de Roald Dahl
L'aniversari de l'esquirol de toon tell
dijous, 28 d’octubre del 2010
LA CASTANYADA
En aquesta festa s'acostuma a menjar castanyes, moniatos, fruita confitada i panellets i la beguda tradicional és el moscatell. Aquesta celebració té orígen en els rituals funeraris.
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es toca a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajuden els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumeixen aquests aliments per no defallir.
A les escoles solem treballar i representar força la figura de la castanyera, aquella velleta amb cara bondadosa, mocador al cap, esclops, faldilla i abric que torra castanyes enmig del carrer.
Si cliqueu aquí podreu sentir la cançóde la castanyera
dimecres, 20 d’octubre del 2010
Exposicions virtuals a la mediateca
diumenge, 17 d’octubre del 2010
Sant Lluc
són les fires, són les fires,
per Sant Lluc ja fa fred,
són les fires al carrer!
Avui és Sant Lluc patró dels artistes per això avui a la plaça Clarà, entrant i sortint d'escola podem visitar la 55 fira del dibuix d'Olot.
Els artistes mostren i venen les seves obres als visitants que cada any omplen els carrers d'Olot, i que fan d'aquesta fira un dia festiu i tota una tradició.
US deixo una sèrie de dites populars que fan referència a Sant Lluc perquè ens puguem ambientar en el dia d'avui:
Passat Sant Lluc, sembrar no puc.
Per Sant Lluc, sembro si puc.
El porc mata per Sant Lluc i posa la verema al cup.
Per Sant Lluc , posa les olives en suc.
Per Sant Lluc sembra, pagès, mullat o eixut.
Per Sant Lluc, la castanya salta del pelluc, i al cap de nou dies, a la fira la duc.
dissabte, 16 d’octubre del 2010
Llibres d'HUMOR, POEMES i CLÀSSICS
Alguns llibres d'humor: "El capità calçotets" o les aventures de la "Junie BJones"
"No hi ha dret"
"Històries del petit Nicolás"
Clàssics, a la mediateca hi ha adaptacions de clàssics per totes les edats com : "El llibre de la selva" o "La volta al món en 80 dies"
Finalment hi ha reculls de poemes amb diferents temàtiques com ara, animals o els mesos de l'any per als més petits i adaptacions de clàssics com Bécquer o Miguel Hernández.
Els llibres FANTÀSTICS
Segons la viquipèdia la fantasia és un gènere artístic que barreja elements basats en la realitat amb altres no existents de caire màgic o sobrenatural, distingint-se així de la simple ficció. El món fantàstic es presenta com a real i consistent. Sol haver-hi un enfrontament entre el Bé i el Mal que mou l'acció.
Amb el creixement de les novel·les de gènere fantàstic, aquest es divideix en diversos subgèneres: com ara, contes de fades, novel·la de cavalleries, terror, ciència ficció, etc..
A la nostra mediateca hi trobareu aquí tots els llibres en que hi surten éssers fantàstics o que ocórren en llocs inventats, surten, fades, parlen animals, hi ha extraterrestres o passen en un altre planeta etc...
En serien alguns exemples: "No lleves hadas al cole" o bé, "el remolí fantasma",tota la sèrie de "Nàrnia" o "Sang de tinta"
Literatura REALISTA
La literatura realista es refereix a una concepció que intenta plasmar en l'escriptura com és la vida i la realitat, i com a tal es dóna en molts moments de la història.
A la nostra mediateca entendrem com a obra realista històries que et podríen passar a tu , a mi o aqualsevol de nosaltres, on no hi intervenen espais ,temps o personatges fantàstics ni sobrenaturals. En la literatura infantil i juvenil una temàtica recurrent de les històries realistes són les trames d'adolescents amb problemàtiques comunes a qualsevol noi o noia de la mateixa edat, o històries de nens i nenes que podrien ser perfectament reals. Alguns exemples de la nostra mediateca que ténen molt èxit són:
"La meva germana Aixa", " Un petó de mandarina" o "camps de maduixes"
Els llibres de MISTERI
En el cas de les nostres etiquetes quan vegeu "Misteri" ens referim també als llibres on s'han de resoldre trencaclosques o situacions complicades encara que no necessàriament impliquin cap crim, sinó alguna cosa perduda o algú desaparegut com per exemple "Misteri al croscat" o "el cas de les escombraries perfumades" o "el fill del bus"o"Flànagan i la blues band"
dimecres, 13 d’octubre del 2010
Els llibres d'aventures
El gènere d'aventures, en el context de la narrativa, s'aplica normalment a obres en què el protagonista o un altre personatge principal es troben sovint en situacions perilloses. Un personatge aventurer es refereix a un personatge que viu del seu ingeni i les seves habilitats. (Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Aventura»)